Rośliny mają zdolność pobierania składników pokarmowych z roztworu wodnego również poprzez liście i łodygi. Nawożenie dolistne jest najszybszym sposobem dostarczenia składników pokarmowych, zwłaszcza gdy wystąpią objawy ich niedoborów np. żółknięcie lub brązowienie liści, zrzucanie liści, zahamowanie wzrostu całych roślin.
Nawóz powstały ze zmieszania typów nawozów oznaczonych znakiem „NAWÓZ WE”: C.1.1 Roztwór nawozu azotowego
C.2.13 Roztwór nawozowy PK.
Składniki pokarmowe wyrażone w %
(m/m): azot (N) całkowity 0,02; [azot (N) azotonowy 0,02]; pięciotlenek fosforu
(P2O5) rozpuszczalny w wodzie 0,02; tlenek potasu (K2O) rozpuszczalny w wodzie 0,02.
Nawóz przechowywać w temperaturze od 0 stopni Celcjusza do +30 stopni Celcjusza. Przy rozlaniu ciecz zebrać, a powierzchnię spłukać wodą. Chronić przed dziećmi. Nie spożywać - w razie spożycia wypić ok. 0,5 l wody i skontaktować się z lekarzem. W przypadku zanieczyszczenia oczu - przepłukać dużą ilością wody i skontaktować się z lekarzem. Przestrzegać zasad higieny.